Wines from the ‘’White Soil’’

…..Ανδαλουσία-Ν.Δ Ισπανία, κάπου στο 500 π.χ. τα πρώτα δείγματα οινοποίησης έκαναν την εμφάνισή τους (σκεφτείτε ότι το flamenco αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε βιβλιογραφία το 1774). Τοπογραφικά η Ανδαλουσία είναι ‘’εγκλωβισμένη’’ από τον Ατλαντικό στα δυτικά και από τη Μεσόγειο στα ανατολικά. Μονοπωλεί το οινικό ενδιαφέρον στο νότο της χώρας με επίκεντρο τα ενισχυμένα κρασιά από την πόλη του Jerez.

Γιατί όμως ο αμπελώνας του Jerez είναι στρατηγικής σημασίας;

Για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον το έδαφος ‘’albariza’’ με σύσταση από κιμωλία που έχει την ιδιότητα να συγκρατεί το νερό από τις χειμερινές βροχοπτώσεις έτσι ώστε να τροφοδοτεί το φυτό την περίοδο της ξηρασίας. Δεύτερον μια πολυδιάστατη ποικιλία το Palomino που κάνει πολλά και διαφορετικά στυλ κρασιών. Τρίτον και σημαντικότερον η επίδραση του ατλαντικού, κρίσιμο στοιχείο για την ανάπτυξη του flor (Ένα παχύ στρώμα από φυσικές ζύμες που δημιουργείται στην επιφάνεια του κρασιού μέσα στο βαρέλι και το προστατεύει από την επίδραση του οξυγόνου).

Όλα τα παραπάνω θέτουν τις βάσεις για ένα Truly Mediterranean κρασί, αλλά η συνέχεια γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Όσον αφορά την παραγωγή-παλαίωση του, όρεξη να έχετε να διαβάζετε. Συνοπτικά λοιπόν το Sherry οινοποιείται όπως ένα λευκό κρασί. Στην συνέχεια ενισχύεται με αλκοόλ και οδηγείται σε βαρέλια για παλαίωση όπου το πράγμα περιπλέκεται. Μια μέθοδος που ακούει στο όνομα Solera* (περιγράφεται στο τέλος του άρθρου) θα φροντίσει να μεταμορφώσει τον ατίθασο νεαρό σε κύριο με ισχυρή προσωπικότητα με την βοήθεια του flor.

Οι Ισπανοί είναι υπερήφανοι που μπορούν και παράγουν με αυτή την περίπλοκη διαδικασία κρασί για πάνω από δυο χιλιάδες χρόνια και εμείς χαρούμενοι που μπορούμε να έχουμε όλο το ταπεραμέντο της Μεσογείου σε ένα ποτήρι.

Κύριες κατηγορίες, γευστικά προφίλ και συνδυασμοί

Υ.Γ. Αν όλες οι παραπάνω προτάσεις δεν σας καλύπτουν, απλά βάλτε σε ένα πιάτο λίγες ελιές, αμύγδαλα και καρύδια, κάποιο αλίπαστο τόσο όσο, λίγα τοματίνια και απολαύστε ένα ποτήρι sherry χωρίς ενοχές…….SALUT!!!!!

Solera*. Με απλά λόγια μία στοίβα από βαρέλια όπου η πάνω-πάνω σείρα περιέχει το νεότερο κρασί και η τελευταία το παλαιότερο. Η ποσότητα που θα φύγει από το παλαιότερο βαρέλι κάθε χρόνο για εμφιάλωση θα συμπληρωθεί με νεότερο και πάει λέγοντας…..