Hatzidakis Winery Goes Vegan

Μια Σαντορίνη Vegan Friendly

Το οινοποιείο της οικογένειας Χατζηδάκη είναι από τους πρωτοπόρους που σχεδίασαν και εφάρμοσαν πρακτικές ήπιων παρεμβάσεων και η πιστοποίηση Vegan/Vegetarian αποτέλεσε το επόμενο βήμα στην εξέλιξη των κρασιών του κτήματος.

Η σημασία της πιστοποίησης

Ελάχιστα οινοποιεία στη χώρα μας διαθέτουν πιστοποίηση Vegan/Vegetarian. Μια διαδικασία που χαροποιεί ιδιαίτερα την χορτοφαγική κοινωνία και επιτρέπει σε όσους ανήκουν σε αυτή να έχουν πρόσβαση σε προϊόντα μη ζωικής καταγωγής. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιείται καμία ουσία ζωικής προέλευσης, σε κανένα στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας και κυρίως σε αυτό της διαύγασης. Να επισημάνουμε εδώ ότι σε ορισμένα οινοποιεία παρακάμπτουν εντελώς τη συγκεκριμένη φάση της οινοποίησης. Ακολουθούν εναλλακτικές μεθόδους που θα τους επιτρέψουν μετά από τους σχετικούς ελέγχους να φέρουν το ειδικό σήμα της πιστοποίησης στην ετικέτα.

Πως επιτυγχάνεται όμως η διαύγαση;

Από τα πρώτα βήματα λειτουργίας του οινοποιείου εφαρμόζουν βιολογικό πρωτόκολλο σεβόμενοι πάντα τη γη. Αφοσιωμένοι στη πρώτη ύλη, χρησιμοποιούν γηγενείς ζύμες και εμφιαλώνουν χωρίς φιλτραρίσματα. Επομένως σκευάσματα όπως αλβουμίνη αυγού, καζείνη και ζελατίνη μάλλον δεν θα μπορούσαν να έχουν θέση στις μελλοντικές οινοποιήσεις. Έτσι μια παρατεταμένη διάρκεια σταθεροποίησης μέσα στη δεξαμενή σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες έρχεται να επισφραγίσει το αποτέλεσμα για την επίτευξης της ανωτέρω διεργασίας.

Ανεξάρτητα λοιπόν με τις διατροφικές συνήθειες και τις γευστικές προτιμήσεις του κοινού, η οικογένεια Χατζηδάκη δίνει την δυνατότητα σε μια κατηγορία καταναλωτών, που ολοένα και αυξάνεται, να απολαμβάνει τις δημιουργίες της.

Καλωσορίζουμε λοιπόν το οινοποιείο Χατζηδάκη στην εγχώρια Vegan Society