Φυσικά κρασιά! Πόσο αληθινά είναι;

Φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν και δοκιμάζουν ότι νέο εμφανίζεται από την πιο πολυσυζητημένη σκηνή παγκοσμίως. Φαντάζομαι όμως ότι και εσείς θα έχετε την ίδια απορία με τον υπογράφων αφού μέχρι προσφάτως δεν ήταν ξεκάθαρο, και μάλιστα σε επίπεδο βιβλιογραφίας, ποιος και τι ακριβώς ορίζει το κρασί φυσικό.

Είναι οι ήπιες παρεμβάσεις το επόμενο παγκόσμιο trend στον οινικό κόσμο;

Στην περίπτωση των παραπάνω δεν έχουμε να κάνουμε με μόδες και στυλ, αλλά με ένα φαινόμενο που ίσως δίχνει την επιστροφή στο παρελθόν. Να θυμίσω εδώ ότι η συγκεκριμένη φιλοσοφία του ¨κάνω φυσικά κρασιά¨ έχει βαθιές ρίζες στη Σλοβενία αλλά και την Γεωργία που κρατούσαν τη σημαία ψηλά με εξαιρατικά δείγματα γραφής. Βέβαια δεν έτυχαν σπουδαίας αναγνώρισης και χάθηκαν στο χρόνο, είτε γιατί ήταν «τα λίγα απέναντι στα πολλά», είτε γιατί το πάντα ιδιαίτερο γευστικό προφίλ τους αφορούσε συγκεκριμένους ουρανίσκους.

Τι σημβαίνει όμως όταν το φαινόμενο “natural” παίρνει σάρκα και οστά;

Χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια υπομονής, με τους οινοπαραγωγούς να επιμένουν στην κατωχύρωση ενός πλαισίου για τον ορισμό της συγκεκριμένης κατηγορίας. Το υπουργείο γεωργίας της Γαλλίας σε συνεργασία με τον INAO (Institute National des Appellations d’Origin) έδωσαν το ¨πράσινο φως¨ για να πιστοποιούνται και να αναγνωρίζονται επίσημα ως “VinMethodeNature” (VmN). Για να χαρακτηριστεί ένα κρασί φυσικό (βάσει νομοθεσίας πλέον) προϋποθέτει τα έξης: πιστοποιημένη οργανική ή βιοδυναμική καλλιέργεια, χειρωνακτικό τρύγο και χρήση ιθαγενών ζυμών.

Μεταξύ όσων αναφέρονται στο πρωτόκολλο ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα θειώδη τα οποία, είτε θα πρέπει να είναι μηδενικά, είτε θα έχουν ανώτατο όριο τα 30mg/l. Συνεπώς καθορίζονται ως VmN sans sulfites ajoutés  και VmN <30 mg/l de sulfites ajoutés αντιστοίχως. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία θα επανεκτιμηθεί στο άμεσο μέλλον αφού διανύσει μια δοκιμαστική περίοδο.

Πολλοί τόλμησαν αλλά δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ας μην ξεχνάμε ότι εκ των πραγμάτων οι πρακτικές που ακολουθούνται αλλά και η παραγωγή των κρασιών αυτών έχουν συχνά κάποιο ρίσκο για το τελικό αποτέλεσμα που θα έρθει στο ποτήρι μας. Όσοι όμως ακολούθησαν με πίστη το δύσκολο μονοπάτι, η επιλογή τους αυτή τους δικαίωσε και λαμβάνουν την αναγνωρίση που τους αξίζει.

Γι’ αυτό λοιπόν μην είστε διστακτικοί στην επιλογή φυσικών κρασιών. Κάποιες φορές μπορεί να είναι λίγο θολά στην όψη, άλλες πάλι μπορεί να χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο. Συμβουλευτείτε, δοκιμάστε και απολαύστε!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκφράζουν μια διαφορετική προσέγγιση και σφραγίζουν μέσα τους την ψυχή και το συναίσθημα εκείνου που το δημιούργησε.