Πασχαλινό τραπέζι. Εσείς τι κρασιά θα επιλέξετε;

Το απόλυτο σκονάκι για να περάσετε καταπληκτικά και αυτό το Πάσχα

Η πιο “παραδοσιακή” γιορτή της ελληνικής επικράτειας θα λάβει μέρος εντός των τειχών για άλλη μια χρονιά. Για εμάς τους λιγοτερο τυχερούς, αυτό βέβαια δεν αποτελεί πρόβλημα αφου υπάρχει η εναλλακτική της  ταράτσας, της βεράντας και όπου αλλού μπορούμε να στήσουμε σούβλα. Ετοιμάσαμε λοιπόν ένα σύντομο σκονάκι, με 5+1 ιδέες για τα πιάτα της Λαμπρής, έτσι ώστε να αποφύγετε τον μπούσουλα των ημερών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τα απολαύσουμε όλα, ακόμα κι αν δεν πάμε στους αγαπημένους μας προορισμούς.

Πίτες με αρωματικά χόρτα της Άνοιξης:

Απαραίτητες όσο ετοιμάζονται τα ψητά. Αναζητήστε λευκά με βοτανικό χαρακτήρα στη μύτη όπως ένα ξηρό μοσχάτο ή μια Malvasia Aromatica. Εναλλακτικά δοκιμάστε ένα προικισμένο με έντονα χαρακτηριστικά Orange από αρωματική ποικιλία. 

Σαλάτες:

Αν ζαλίστηκες από το γύρισμα της σούβλας ήρθε η ώρα για ένα κρύο ποτήρι κρασί και μια δροσερή σαλάτα. Οι επιλογές για τα υλικά πολλές και οι συνδυασμοί ακόμα περισσότεροι. Επιλέξτε ζωηρά κρασιά με οξύτητα μιας και το ζητούμενο εδώ είναι η φρεσκάδα. Ένας ορεινός ροδίτης, μια εκρηκτική Σικελία ή οποιοδήποτε Provence style ροζέ θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Αρνάκι – Κατσικάκι στη σούβλα ή/και στο φούρνο:

Αν είστε τύποι bythebook κάντε την safe επιλογή με ένα Ξινόμαυρο ή blend όπως μια Γουμένισσα αλλά και ένα στιβαρό Aglianico για τους πιο μυημένους. Αν πάλι ανήκετε στους τολμηρούς που τα παντρεύουν με λευκό (όπως και ο υπογράφων) τότε δοκιμάστε ένα εύσωμο με πολυπλοκότητα και ικανή οξύτητα, όπως ένα Ζακυνθινό, μία Σαντορίνη πενταετίας αλλά και μία βαρελάτη Rioja.

Κοκορέτσι:

Ακόμα κι αν γίνει στο φούρνο (λέμε τώρα), το δυνατό, πικάντικο και ρουστίκ προφίλ του, διψάει για ένα πλούσιο αλλά μαλακό ερυθρό για να στρογγυλέψει το σύνολο. Μια φρέσκια ξηρή μαυροδάφνη, μια Λιμνιώνα, ή μια νεαρή Touriga θα φέρουν εις πέρας το έργο αυτό. 

Σιροπιαστό τσουρέκι γεμιστό με κρέμα:

Eπιλέξτε ένα πληθωρικό μεν αλλά με ανάλογες οξύτητες, ελαφρώς παλαιωμένο Μοσχάτο, ή ένα γλυκό Vouvray για να κλείσει επικά το πασχαλινό τραπέζι.

Extra tip: επειδή είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να μην υπάρχουν τσιμπολογήματα όσο ετοιμάζονται τα παραπάνω, βάλτε στα ποτήρια σας ένα ξηρό αφρώδες ή μία ήπια ρετσίνα για τα αυγά, τα ντολμαδάκια, τις αλοιφές και οτιδήποτε σας ανοίξει την όρεξη.