Εικονική Γευσιγνωσία Viva España!

Δύο μέρες πριν μας επιβληθεί το 2ο lockdown είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε Ισπανικά κρασιά που στην πλειοψηφία τους δεν εισάγονται στην Ελλάδα. Προφανώς και δεν μαζευτήκαμε σε κάποια αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου ή κάποιο εστιατόριο όπως θα κάναμε στην προ κορωνοιού εποχή. Όμως υπάρχουν κάποιοι φορείς ή καλύτερα κάποιοι άνθρωποι που βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους για να περνάμε λίγο καλύτερα και να συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα. Ο λόγος για την πάντα δραστήρια Ισπανική Πρεσβεία και συγκεκριμένα το εμπορικό της τμήμα που μας διέθεσε προς δοκιμή δέκα ετικέτες κρασιών. Έτσι ο καθένας είχε τη δυνατότητα να τα δοκιμάσει στο χώρο του και να παρακολουθεί την όλη διαδικασία-παρουσιάση μέσω του υπολογιστή του.

Τα κρασιά της δοκιμής κάλυπταν σχεδόν όλες τις κατηγορίες του Ισπανικού αμπελώνα, εκτός από Sherry. Ξεκινήσαμε με δύο αφρώδη, συνεχίσαμε με τρία λευκά και καταλήξαμε σε πέντε κόκκινα. Παρακάτω τα κρασιά με τη σειρά που δοκιμάστηκαν.

Parxet Cuvee 21 Ecologico 2018 D.O. CAVA (Εισάγεται από την All About Wines)

Όμορφος αφρισμός στο ποτήρι, με απαλά δευτερογενή αρώματα που μαρτυρούν την ολιγόμηνη παραμονή με τις ζύμες. Στόμα μαλακό με ελαφριά λιπαρότητα που κάνει αυτό το αφρώδες ευέλικτο ακόμα και για branch.

Laieta Gran Reserva Brut Nature 2016 Alta Alella D.O. CAVA

Τυπικά αρώματα κόρας ψωμιού με ώριμο φρούτο, αποτέλεσμα της 30μηνης παλαίωσης με τις οινολάσπες. Ξηρό, κρεμώδες στόμα με κοφτερή οξύτητα που του δίνει φρεσκάδα. Οι λεπτές φυσαλίδες και το μάκρος προσθέτουν έχτρα πόντους σε ένα υψηλών επιδόσεων σύνολο.

Sapientia Verdejo Ecologico 2018 El Lagar de Moha D.O.P Rueda

Επόμενος σταθμός η Rueda και η ποικιλία Verdejo που αναδεικνύεται σε ένα από τα δυνατά χαρτιά του Ισπανικού αμπελώνα. Και όχι άδικα αφού μας χάρισε ευγενικά αρώματα από αχλάδι, νεκταρίνι και πιπέρι. Φίνο στόμα με πυρηνόκαρπα φρούτα και διακριτικά λιπαρό τελείωμα που συνθέτουν ένα προφίλ αντάξιο των εγχώριων ερυθρών.

Turonia 2019 Albarino 2019 Quinta Couselo D.O. Rias Baixas

Δοκιμή Ισπανικών κρασιών χωρίς Albarino δεν υφίσταται αφού μιλάμε για τη σπουδαιότερη λευκή ποικιλία της Ιβηρικής χερσονήσου, που στην περίπτωση μας εμφανίστηκε εσωστρεφές με full of citrus αρώματα στη μύτη. Αν και αρκετά νεαρό στο στόμα, διαθέτει ένταση, οξύτητα και πολυπλοκότητα που θα ανταμείψει σε 2-3 χρόνια όσους ξέρουν να περιμένουν τα λευκά κρασιά.

Ciclic Blanc 2015 Garnacha Blanca Lagravera D.O.P. Costers del Segre

Ποικιλία που μεγαλουργεί στο Γαλλικό Νότο γνωστή κυρίως για τα ερυθρά κρασιά. Εδώ μας συστήνεται στη λευκή εκδοχή της και εκφράζεται μέσα από μεγάλες εντάσεις και γευστικό βάθος. Η ωριμότητα σε συνδυασμό με την ελαφρά ορυκτή αίσθηση βάζει την Ισπανία στον παγκόσμιο χάρτη της ποικιλίας και μας δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο.

Rioja Crianza 2016 Ramon Bilbao (Εισάγεται από την KP Spirits)

Από την διασημότερη περιοχή της χώρας έρχεται το πρώτο ερυθρό της δοκιμής, μπολιασμένο με γήινα-βοτανικά αρώματα, πληθωρικό ξύλο και τανίνες που αντικατοπτρίζει ένα πιο old fashion στυλ.

Purgatori 2017 Familia Torres D.O. Costers del Segre (Εισάγεται από την ΓΕΝΚΑ Εμπορική)

Το διακεκριμένο οινοποιείο Torres γιορτάσει τα 150 χρόνια ύπαρξης και μας παρουσιάζει ένα κρασί με άφθονο μαύρο φρούτο, αποξηραμένα βότανα και εξαιρετικά δουλεμένες τανίνες. To Purgatori είναι αξιόλογος εκπρόσωπος της καταλανικής καταγωγής του και αναδεικνύει πλήρως τον χαρακτήρα των ποικιλιών Carinena και Garnacha.

Partal Cepas Viejas 2017 Monastrell Bodega Balcona D.O.P. Bullas

Γεμάτη κρυμμένους θησαυρούς η Ισπανία και στα ποτήρια μας έρχεται ένας εξ’ αυτών από την Valencia. Monastrell (Mourvedre) ή αλλιώς το τρίτο σταφύλι του ‘’GSM’’ blend μας χαρίζει απλόχερα γλυκό μπαχάρι, ευχάριστο ζωικό χαρακτήρα με λιγοστές αλλά κάπως άγουρες τανίνες.

Tinto 2015 Casa La Rad D.O.Ca Rioja

Η δεύτερη Rioja της γευσιγνωσίας αποτελείται από τρεις ακόμα ποικιλίες πέραν του Tempranillo με κύρια την Garnacha. Στο στόμα το πικάντικο φρούτο φλερτάρει με τις ζουμερές τανίνες, με την οξύτητα να συμβάλει στην ισορροπία. Ένα κρασί γεμάτο ενέργεια με μεγάλη συγκέντρωση που αντανακλά την τυπικότητα της πιο διάσημης περιοχής της χώρας.

Vina Pedrosa Reserva 2016 Perez Pasquas D.O. Ribera Del Duero

Η πιο περιζήτητη περιοχή της Ισπανίας δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το tasting set. Τα κρασιά χαρακτηρίζονται από γενναιόδωρο σκούρο φρούτο, ένταση από το βαρέλι, και πλούσιο σώμα όπως ακριβώς και στην περίπτωση του Vina Pedrosa που διατηρεί όλα τα παραπάνω στοιχεία σε υψηλό βαθμό.

Ευχόμαστε να έχουμε ξανά στο μέλλον την δυνατότητα να δοκιμάσουμε και άλλα κρασιά, έστω και μέσα από την οθόνη του υπολογιστή μας, για να εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο τις γνώσεις μας για μία χώρα που είναι αναμφίβολα άκρως σημαντική για την γαστρονομία αλλά και την οινική βιομηχανία.